Originare din zona mediteraneana, galbenelele (Calendula officinalis) au devenit populare in

Europa inca din Evul Mediu. Aceste plante cresc spontan sau cultivate in gradini. Florile de

galbenele contin flavonoide, carotenoizi, vitamina C, uleiuri eterice, care le fac deosebit de

utile atat in medicina, cat si in cosmetica.

Cercetarile au demonstrat ca un consum constat de fructe contribuie  nu doar la prevenirea

bolilor, ci ajuta organismul sa isi pastreze tonusul. Efectele pozitive ale fructelor sunt

conditionate insa de modul in care le pastram si consumam. Iata 10 lucruri pe care trebuie sa

le stiti despre fructe!

Extractul din samburi de struguri este un nutrient care apartine familiei bioflavonoizilor si

poate avea urmatoarele culori: verde, rosu sau mov. Ingredientii activi continuti de

extractul din samburi de struguri actioneaza ca antioxidanti.

Acidul hialuronic (HA) este o proteina care se gaseste in mod natural in organism, mai ales in

cartilaje si piele. Rolul sau este de a mentine articulatiile lubrifiate. In forma extrasa, HA este

o pulbere inodora de culoare alba, cunoscuta si cu numele de hyaluronan sau hialuronat de

sodiu. Aceasta substanta este folosita in principal pentru diminuarea ridurilor si cearcanelor si

marirea buzelor.

Vitamina P este recunoscuta pentru faptul ca normalizeaza permeabilitatea vaselor sangvine si rezistenta lor. Facand parte din grupul flavonelor, ea actioneaza sinergic cu vitamina C, careia ii asigura o absorbtie mai buna, impiedicandu-i totodata distrugerea prin oxidare.

Taratele de grau: de la medicina la cosmetica

Accesari: 559 Comentarii: 0

Ieftine si la indemana oricui, taratele de grau se numara printre cele mai importante remedii

naturale, cu rezultate pozitive in tratarea multor afectiuni. Datorita complexului de vitamine si

minerale, cu efecte benefice asupra pielii, taratele de grau intra in compozitia unor produse

cosmetice pentru ten si corp.

Arnica, o planta utila in tratarea acneei

Accesari: 551 Comentarii: 0

Arnica (Arnica Montana) este o planta folosita din vechi timpuri la vindecarea ranilor.

Incepand cu secolul al XVI-lea, planta incepe sa fie utilizata pe mai multe continente, cum ar

fi America de Nord sau Asia, datorita efectelor sale antiinflamatoare si calmante.

Acidul salicilic natural este un extract standardizat obtinut din scoarta de salcie, cu o structura similara cu cea a aspirinei. Acest acid este foarte apreciat pentru proprietatile sale exfoliante, antimicrobiene si antiacneice. Spre deosebire de cel sintetic, acidul salicilic natural nu prezinta riscul unor efecte secundare, cum ar fi iritarea pielii.

Ginkgo Biloba sau “arborele vietii”

Accesari: 1500 Comentarii: 0

Numit si “arborele pagodelor” sau „arborele vietii”, Ginkgo Biloba este un arbore cu o origine foarte veche, fiind singurul reprezentant al unor specii de arbori care au trait in mezozoic si care au disparut ulterior. Ginkgo Biloba provine din Extremul Orient (Japonia, China, Coreea), dar s-a raspandit pe tot globul.

Ce este alantoina

Accesari: 1986 Comentarii: 0

Pe eticheta multor produse cosmetice apare alantoina, un ingredient despre care se stiu foarte

putine lucruri. Alantoina este o biocomponenta de origine vegetala, extrasa din radacinile si

frunzele de tataneasa (symphytum officinale). Aceste ingredient se prezinta ca o pulbere alba,

fina, inodora, solubila in apa, insolubila in uleiuri si dispersabila in emulsii.

Datorita compozitiei chimice extrem de asemanatoare cu cea a proteinelor prezente in piele si par, proteinele de matase au primit denumirea de “a doua piele”. Proteina de matase este recunoscuta ca fiind singurul ingredient natural care contine 17 din cei 19 aminoacizi ai firului de par.

Musetelul - o planta delicata, dar puternica

Accesari: 641 Comentarii: 0

Musetelul (Matricaria chamomilla) se numara printre cele mai populare plante medicinale, cu

aplicatii largi si in cosmetica. Musetelul este o planta ierboasa, aromata, care creste in zonele

de campie, pe pajisti sau marginea drumurilor, in locuri insorite.

Frunzele de menta: proprietati si beneficii

Accesari: 673 Comentarii: 0

Menta (Mentha piperita) este o planta ierboasa cunoscuta in popor si cu denumirea de izma de gradina. Aceasta planta creste in culturi, iar in scopuri medicinale si cosmetice sunt folosite frunzele.

Pe numele sau stiintific Olea europaea, maslinul este un arbore cu frunze persistente si groase,

cultivat in regiunile mediteraneene, indeosebi pentru fructe si frunze, dar si lemn. Maslinul

contine potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu, vitamine (A, B1, B2, C, E),

fibre, acizi grasi nesaturati si monosaturati. Datorita continutului bogat de vitamine si saruri

minerale, maslinul este utilizat atat in alimentatie, cat si in medicina si cosmetica.

Jojoba este o planta care creste in zone aride – de unde si numele de aurul desertului, folosita

inca din antichitate. In prezent, acest ulei reprezinta unul dintre cele mai folosite ingrediente

in cosmetica.